Jak vybrat výšku dlažby

Jak zvolit správnou výšku dlažby na terasu, chodník i pojezdové plochy

Jak vybrat výšku dlažby

Vyberete si dlažbu, přivezete ji a postavíte z ní krásnou příjezdovou cestu. Jenže už za týden zjistíte, že dlaždice jsou rozlámané a cesta je zničená. A vaše práce byla zbytečná. Místo radosti z povedeného díla tak máte jen vztek a vidinu dalších výdajů. Přitom stačilo jen málo – vybrat správnou výšku dlažby.

Za výběrem špatné dlažby často stojí snaha ušetřit. Čím jsou totiž dlaždice nižší, tím jsou levnější. Jenže také snesou podstatně menší zatížení.

A na to spousta lidí zapomíná.

Záleží na umístění a zátěži

Pokud tedy zvolíte příliš nízkou dlažbu a postavíte z ní třeba zmíněnou příjezdovou cestu, po pár přejetích autem budou kameny polámané. Místo stylového příjezdu ke garáži vám tak zůstane rozbitá plocha. A vám nezbude než všechno předělat.

Při výběru dlažby proto musíte sáhnout po správné výšce dlaždic. Abyste ji mohli určit, uvědomte si, kam ji plánujete položit. Je rozdíl, jestli hledáte kameny pro:

  • čistě pochozí plochy, jako je okolí bazénů, terasy nebo lodžie,
  • místa, po kterých občas přejede osobní auto (například zahradní chodníky, cesty či nádvoří před domem)
  • příjezdové cesty a parkoviště
  • nebo pro plochy, které musí vydržet i zátěž větších aut a strojů.

Výška dlažby pro čistě pochozí plochy

První varianta je nejjednodušší a nejlevnější. Vystačíte si totiž s nízkými dlaždicemi. Klidně tedy sáhněte po dlažbě s tloušťkou 4 cm, se kterou se setkáte hlavně u terasové, skladebné nebo zámkové dlažby.

Takové řešení je ideální pro stavbu zápraží, cesty ke vchodovým dveřím nebo vydláždění okolí bazénu.

Pamatujte ale, že pokud na takové kameny vjede auto, snadno popraskají. Dobře si proto promyslete, jestli podobná možnost nehrozí.

Správná tloušťka dlažby pro občasný přejezd aut

Když víte, že přes určené místo občas nějaké auto přejede, vyberte si vyšší dlažbu. Obvykle si vystačíte s 6 cm vysokými kameny. Ale jen v případě, že přes ně budou jezdit pouze osobní auta a opravdu jen jednou za čas.

Navíc nesmíte podcenit pokládku. Některé typy dlažby totiž musíte položit do betonového lože, pokud chcete mít jistotu, že je auta nepoškodí. Anebo sáhnout po vyšších dlaždicích.

Vhodná výška pojezdové dlažby

Pokud potřebujete pojezdovou dlažbu například k přípravě parkovacího stání nebo příjezdové cesty, přidejte další 2 cm. Právě 8cm dlaždice snadno odolají váze osobních aut. A to i při častém používání.

Samozřejmě záleží také na rozměrech dlažby. Velkorozměrové dlaždice jsou totiž kvůli větší ploše na poškození náchylnější. Proto u nich sáhněte po větší tloušťce. Ideálně 12 nebo 16 cm.

Tloušťka dlažby pro místa s velkým zatížením

Nejvyšší dlažbu potřebujete v případě, že bude vystavená ještě většímu zatížení. Tedy, že přes ni budou jezdit i nákladní auta nebo na ní budou stát těžké stroje.

Opět stačí navýšení o 2 cm – tedy na 10 cm. Takto vysoká pojezdová dlažba si bez problémů poradí i s extrémním zatížením.

Zavolejte si o radu – zdarma!

Při stanovení správné výšky dlažby tedy platí přímá úměra – čím vyšší zatížení, tím vyšší dlažba. Začít můžete už na 4 cm a přidává se vždy po 2 cm.

Záleží ale i na typu dlaždic nebo na podkladu. Pokud si tedy svým výběrem nejste jistí, zavolejte nám. Poradíme vám na bezplatné lince:

A budete mít jistotu, že vám vybraná dlažba vydrží třeba 20 let.