Rezignace Ing. Tomáše Březiny na pozici kandidáta na poslance do PS PČR

Přesné znění rezignačního dopisu, který jsem zaslal předsedovi hnutí ANO panu Andreji Babišovi ve středu 25.9.2013 v 17.48 hod. Od té doby se nepovažuji za kandidáta na poslance do PS PČR.

Vážený pane předsedo,

dovolte mně, abych Vám sdělil, že k dnešnímu dni rezignuji na pozici kandidáta na poslance za politické hnutí ANO 2011 do PS PČR. Na pozici kandidáta hnutí jsem vstupoval s vědomím, že pojem a hlavně výkon politické pravice v českém politickém spektru je, po zkušenostech občanů ČR zejména s TOP 09 a s ODS v minulých letech, zcela zdiskreditován a zdevastován. A velmi jsem chtěl v politickém uskupení ANO 2011 svým malým dílem přispět ke znovuobnovení reálné politické pravicové scény. Nejsem si však postupem času jist, že se mně tento úkol může podařit, a necítím to jako svoji chybu. Proto považuji za čestné a loajální k Vám osobně, k hnutí ANO 2011 i ostatním kolegům a spolupracovníkům svoje místo uvolnit.

Vážený pane předsedo, velmi Vám děkuji za pochopení a porozumění, děkuji Vám za spolupráci. Velmi Vám přeji volební úspěch.

S úctou Tomáš Březina

A ještě jedna poznámka k tématu, který se vynořil v médiích..

Do diskuse o daních v HN ve čtvrtek 26.9. v 10 hod. jsem byl dlouhodobě přihlášen za hnutí ANO. Přes moji rezignaci jsem ještě na výslovnou prosbu pana Babiše do této debaty šel, cítil jsem to jako loajalitu k prostředí, které jsem opustil.
Nemám právo kritizovat formu debaty, nicméně mě překvapilo, že byla vedena daleko více účetně (tedy např. jak vysoká míra paušálních nákladů u daní z příjmu …), než filosoficky (tedy proč vůbec daně, proč je zde lidé v daleko větší míře než v zahraničí považují za trest, nikoliv za placení si civilizace, že je v ČR větší míra zdanění než ve vyspělém světě a přesto to nestačí na výdaje atd…).

Výrok, že by bylo lepší odpustit živnostníkům daň, jsem skutečně pronesl. Nicméně v kontextu dále řečeného:

• že živnostníci jsou opravdu jiná kategorie plátců daně než zaměstnanci. Protože na rozdíl od zaměstnanců přijali a nesou absolutní odpovědnost za svůj ekonomický život. A proto musí stát tento rozdíl vnímat, podporovat, vytvářet pro prospěch všech motivující podnikatelské prostředí.
  • že dlouhodobě činí v bilionovém státním rozpočtu výběr daní od zaměstnanců cca 120 miliard, od živnostníků cca 3 miliardy, a proč se tedy o tom vůbec bavíme.
  • a zejména, proneseno přímo k panu Mládkovi, bojovníkovi proti parazitům, jsem pronesl, ať mě pustí do jeho kanceláře a já mu do hodiny ve výdajích ze státního rozpočtu ty ušlé tři miliardy najdu, a ani to nepozná.

Pozornosti voličů by nemělo uniknout, v jaké vzácné shodě v kritice souzní pan Kalousek a pan Mládek.

Tomáš Březina, 27.9.2013, 9.00 hod.